Ontspanningstherapie

Ontspannen is niet altijd vanzelfsprekend of makkelijk. Door de drukte van alledag, maar ook door stressvolle periodes op werk of thuis of door lichamelijke klachten, schiet het er nog wel eens bij in. Je agenda en je telefoon hebben de regie. Waar je lichaam behoefte aan heeft, is vaak niet aan de orde en wordt misschien niet eens opgemerkt.

Het lichaam kan stress prima aan, het gebruikt het onder andere om betere prestaties te leveren. Alleen…er is wel balans nodig met momenten van ‘ont-stressen’. En daar wringt de schoen. Vaak worden de ontspanningsmomenten minder in tijden van grote drukte, voel je je te moe voor een uitje of dat etentje of je sport.
Daarom geeft je lichaam allerlei signalen als het tevéél wordt. Denk aan een constant haast-gevoel, hartkloppingen, concentratie verlies, hoofdpijn, lage tolerantie drempel, piekeren.
Én hij blijft je trouw, brengt je waar je zijn wilt, wat je doen wilt. Dat maakt dat dis-balans ook lang vol gehouden wordt!

Ontspannen kun je leren! En daar kan ik je bij helpen.

 

In een traject van een aantal behandelingen werken we aan lichaamsbesef en lichaamsgevoel:
Wat is de taal van je ‘vanzelfsprekende lichaam’? Wat merk je van je lijf? Hoe voelt aanspannen? Hoe voelt een óntspannen lichaam? Daarvoor maak ik bijvoorbeeld gebruik van bewustzijnsoefeningen (ook voor thuis) en klassieke of dynamische massagetechnieken.
Met ontspanningsoefeningen (bijvoorbeeld aanspan-ontspan oefeningen of autogene training) leer je verschil ervaren tussen lichamelijke spanning en ontspanning en hoe dit te controleren en verminderen in verschillende houdingen en situaties.
Belangrijk is dat de oefeningen je eigen worden en dat kan door er thuis regelmatig mee bezig te zijn.
Samen kijken we vervolgens hoe jij datgene wat je ervaren en geleerd hebt, kunt gaan inpassen in je dagelijkse leven. Zodat jij de regie hebt/krijgt over jouw balans.

Voor wie:
Ben je op zoek naar ontspanning?
Wil je leren loslaten?
Wil je contact met je lijf, naar wat er van binnen te voelen is, en weet je niet (meer) hoe?
Ervaar je spanning in je lijf?
Ben je steeds maar aan het denken en is voelen moeilijk?
Wil je leren hoe je spanning en ont-spanning in balans kunt brengen?